10 Cărți de citit în 2017

Știu că subiectul ăsta se abordează pe la începutul anului, prin ianuarie deobicei, dar și februarie cam tot la început e, și deci, m-am gândit că nu e prea târziu nici acum să mă pun pe treabă și să întocmesc o listă. Și dacă tot e februarie și e o lună plină de iubire și inimioare și toate cele, poate vă inspir vreo idee de cadou pentru cineva special. Sau poate pentru voi personal, căci hei, cine e mai special și merită cadouri mai frumoase?

 

enhanced-31255-1430808274-12.jpg

 

Mi-a fost foarte greu să aleg doar 10 cărți din TBR și m-a tot bătut gândul să fac o listă mai lungă, dar nu vreau să plictisesc pe nimeni. Așadar, 10 cărți pe care vreau să le citesc în 2017…

  1. „Tiger Lily” de Jodi Lynn Anderson

7514925.jpg

Pentru mine titlul a fost sugestiv și dacă nu știți deja despre ce este vorba, poate presupuneți măcar. Dar să clarificăm oricum: Tiger Lily este un personaj pe care eu l-am descoperit în desenele cu Peter Pan, care atunci când eram mică se difuza pe Fox Kids, și îmi plăcea la nebunie. Nu prea ratam niciun episod, nu conta a câtea oară îl vizionam. Vă imaginați cum s-a entuziasmat copilul din mine când a auzit de această carte.

Nu m-am documentat prea mult în ce privește povestea din spatele numelui, pentru că vreau să fiu surprinsă. Tot ce știu este că relatarea se face din perspectiva lui Tinker Bell, o micuță zână, care povestește atât despre viața din Țara de Nicăieri, cât și de povestea de dragoste care se înfiripă între curajosul Peter Pan și indianca Tiger Lily, înainte de venirea lui Wendy și a fraților ei pe insulă.

Pentru unii s-ar putea să sune juvenilă cartea asta, și ce-i drept face parte din genul Young Adult, dar dacă ați fost fani ai lui Peter Pan în copilărie, cred că v-ar surâde la fel de mult această repovestire, indiferent de vârstă.

 

  1. Seria „Miss Peregrine” de Ransom Riggs 

miss peregrine 8.jpg

Pentru a ne păstra în zona Fantasy și Young Adult, continuăm cu o serie destul de cunoscută, al cărei prim volum a fost ecranizat de curând, și care în total cuprinde trei volume: „Căminul copiilor deosebiți”, „Orașul pustiu” și „Biblioteca sufletelor”.

Până să văd filmul, Miss Peregrine și copiii săi deosebiți nu mi-au trezit curiozitatea aproape deloc. Chiar am avut rețineri și în privința filmului căci mi s-a părut o poveste tare ciudată. Dar spre surpindrea mea, mi-a plăcut mult și m-a făcut să îmi doresc să citesc și cărțile, despre care am tot citit numai lucruri bune.

Dacă încă nu știți despre ce-i vorba, vă spun ce știu și eu. Miss Peregrine deține un cămin pentru copii deosebiți, diferiți, născuți cu puteri speciale, pe care ea îi protejează prin natura puterii cu care ea însăși a fost înzestrată. Copiii, dar și guvernanta lor, să o numim  așa, retrăiesc aceeași zi la infinit, aflându-se într-o buclă temporală. Jacob, nepotul unui fost rezident al căminului, Abe, găsește bucla, și devine o parte importantă în viața copiilor deosebiți, ajutându-i să lupte cu monștrii care le amenință existența.

Din ce am înțeles, la baza poveștii stau o serie de fotografii ciudate și inexplicabile care l-au inspirat pe Ransom Riggs să creeze această serie. Cum spuneam, la început nu mi-a atras atenția, dar este ceva diferit și cred că merită încercat.

  1. Seria „1Q84” de Haruki Murakami

pachet-1q84_1_fullsize.jpg

    Am să fiu foarte sinceră. Nu știu nimic, dar absolut nimic despre această serie, înafară de faptul că ar conține trei volume. Și cred că prefer să nu o fac, să o las să mă suprindă. Nu știu la ce să mă aștept, nu am mai citit nimic de Haruki Murakami, dar m-a sâcâit cât am tot auzit despre el și despre cât de fain și diferit și unic e, așadar trebuia să încep de undeva. Am înțeles că această serie ar fi un început bun pentru a mă introduce în stilul de scris al autorului și de asta a ajuns pe listă.

Știu, am trișat puțin cu aceste serii, dar asta e ultima de pe listă, promit. Și așa mi-a fost greu să aleg doaar zece titluri.

  1. „Fata din tren” de Paula Hawkins

Girl+on+the+train.jpg

    Din nou și din nou, un titlu ecranizat. Unii au iubit, alții au urât, atât ecranizarea, cât și cartea. Nu am auzit pe nimeni să fie la mijloc.

Da, eu am văzut filmul. Trebuie să încetez să mai fac asta înainte de a citi cărțile. Cu atât mai mult cu cât titlul ăsta era oricum pe TBR-ul meu. Și îmi pare rău să știu deja ce se întâmplă, dar nu am cum să nu vreau să o citesc, filmul mi-a plăcut foarte mult și în ultimul timp am făcut o pasiune pentru romanele polițiste.

Acțiunea se petrece în jurul lui Rachel care merge în fiecare dimineață cu același tren, care oprește de fiecare dată la același semnal defect, timp în care ea observă ritualul de dimineață al unui cuplu ce locuiește într-o casă de lângă calea ferată. Cuplu ideal din punctul ei de vedere, o viață la care visează și care îi pare perfectă. Într-o zi vede ceva ce o șochează și simțindu-se implicată, ia parte la viețile celor pe care îi observa de pe margine.

  1. „Hercule Poirot’s Christmas” de Agatha Christie

e3ae96c02a3a812e7aebd2c8b975d065.jpg

  Habar nu am care-i povestea. Și nici nu vreau să o știu, vreau să o descopăr. Are numele lui Poirot pe ea, e scrisă de Agatha Christie, e perfectă. Titlul l-am ales pur întâmplător, din simplul motiv că m-am îndrăgostit de cărțile acestei autoare. Am realizat că în ea a existat fie un detectiv foarte iscusit, fie un psihopat foarte calculat, pentru că e absolut genială și crimele ei nu se aseamănă cu nimic, pentru mine cel puțin.

Tot ce știu despre această carte e că vreau să o citesc în limba în care a fost scrisă, și anume engleză, pentru că vreau să mă bucur de adevăratele cuvinte ale lui Agatha Christie. Am auzit că a scris într-o engleză foarte frumoasă și lirică și sunt tare curioasă.

Aș vrea totuși să dau câteva mici lămuriri pentru cine nu cunoaște personajul. Hercule Poirot este un detectiv belgian, micuț de statură, dolofan și cu o mustață răsucită, calm din fire și foarte calculat, care reușește să dezlege și cele mai complicate, bine făcute și interesante crime, majoritatea având loc în Anglia.

  1. „Aventurile lui Sherlock Holmes. Memoriile lui Sherlock Holmes” de Sir Arthur Conan Doyle

33161.jpg

   Pentru a păstra misterul, îl adăugăm și pe celebrul Sherlock pe lista de detectivi și pe TBR-ul meu, pentru că, după cum spuneam, în ultimul timp am devenit o împătimită a romanelor polițiste. Nici de această dată nu știu detalii despre carte, dar cred că titlul e suficient de sugestiv și sunt sigură că toată lumea a auzit de Sherlock, deci nu are nevoie de vreo introducere prea vastă. Se găsesc numeroase filme și chiar și un serial despre el, realizat de cei de la BBC, dacă îmi amintesc corect.

  1. „Hoțul de Cărți” de Markus Zusak

Book-Thief.jpg

   Simt că mă repet, dar iar un titlu ecranizat, ecranizare pe care desigur am văzut-o, care mi-a plăcut foarte mult și deci îmi pare rău că știu deznodământul poveștii. Cu toate astea, tot vreau să citesc cartea.

Acțiunea se petrece în Germania nazistă, în timpul celui de-al doilea război mondial și personajul principal este înfățișat de o fetiță, care într-o lume zbuciumată îți găsește refugiul în cărți. Se știe că în acea perioadă accesul la informație era restricționat și o mulțime de cărți erau interzise, predominând cele care ridicau în slăvi dictatorul. Așadar înțelegeți de unde și termenul de „hoț” din titlu.

Cred că e puțin mai diferită față de restul titlurilor din listă, dar mie ideea mi s-a părut genială. Am auzit multe păreri negative, cum că ar fi plictisitoare pentru că are și relatări istorice…La mine în familie istoria a fost un subiect destul de discutat, și cea mai importantă influență asupra mea în privința asta o are, a avut-o și o va avea tata, care e foare pasionat de istorie și mai ales de perioada războaielor, de comunism, nazism, fascism etc. Am învățat foarte multe de la el din punctul ăsta de vedere și mi-a inspirat plăcerea pentru astfel de cărți. Și cred că e important să cunoaștem istoria și trecutul ca să putem evolua, și mai ales să fim conștienți de sacrificiul celor care au luptat pentru un viitor mai bun. Asta era, așa, o paranteză, că tot sunt evenimente foarte importante în țară, care cu siguranță vor ajunge în cărțile de istorie, și care sper că vor schimba ceva.

Revenind…

  1. „Păcatele familie Borgia” de Sarah Bower

Sins of the House of Borgia.jpg

    Anul ăsta mi-am propus să mă las surprinsă de cât mai multe cărți, așadar cred că de asta am ales multe titluri despre care nu știu nimic. Motivul pentru care l-am ales pe acesta este că am citit câteva rânduri acasă la o prietenă și mi s-a părut foarte interesantă, și m-a făcut curioasă.

Dacă nu ați auzit despre dânșii, familia Borgia a fost o familie papală cu origini italiene și spaniole, devenită cunoscută în perioada Renașterii. Și nu vă mai plictisesc cu detalii istorice, dar vă spun că a fost o familie controversată și s-au scris multe cărți despre ei. Nu știu dacă tot ce s-a scris este adevărat, dar cel puțin această versiune este interesantă.

Parcă este și un serial ce-i include.

  1. „Agnes Grey” de Anne Brontë

Agnes_Grey_cover-OWC.jpg

   Nu știu dacă știți sau nu știți, dar eu sunt o mare fană a surorilor Brontë. Nu am citit nimic scris de Anne, dar mi-am dorit demult și cred că va fi o lectură la fel de plăcută cum au fost și cele ale surorilor ei.

Tot ce știu să vă spun despre acest roman este că este inspirat din viața autoarei, relatarea se face la persoana I și prezintă povestea unei fete sărace de preot, care pentru a-și sprijini familia se angajează ca guvernantă. Cred că acțiunea se petrece undeva prin secolul XIX, și urmărește greutățile prin care trece Agnes, în principal legate de prejudecățile oamenilor asupra condiției sale.

E scrisă de o Brontë, e literatură britanică, sigur e faină și o să îmi placă.

  1. „Un apartament la Paris” de Michelle Gable

18404194.jpg

   Nu știu ce așteptări să am, păstrăm ideea cu surprinsul. Dar știu că acțiunea o urmărește pe April Vogt, expertă în mobila franceză, care este trimisă la Paris în vederea evaluării și organizării unei licitații, pe baza celor găsite într-un apartament părăsit. Protagonista va avea acces la o serie de „jurnale” ale lui Marthe de Florian, cea care deținea aparatamentul în anii săi de glorie, și April descoperă tot felul de nume mari, reconstituind trecutul încărcat de istorie și artă a imobilului.

Mie mi s-a părut interesantă ideea din cine știe ce motiv.

 

Cam astea ar fi alegerile mele, poate v-am dat vreo idee de lectură. Dacă da, pe toate le găsiți la cei de la Books Express. Sau dacă nu, tot la ei găsiți orice altă carte căutați, sau alte idei de cadouri drăguțe.

Și pentru că am absentat o săptămână cu postările, am scris acum un articol destul de lung, să aveți de citit rânduri multe și mărunte, și săptămâna asta am să mai încerc să postez încă o dată, poate pe joi. Încerc…

Hera vă urează o lună a iubirii plină de inimioare și pufoșenii. Deși dacă ar fi să traduc sincer, v-ar ura multe perdele de agățat și mulți porumbei de smotocit.

10928830_1433544680271138_4396015735881670825_n.jpg

 

To many more…

finish.jpg

 

2 thoughts on “10 Cărți de citit în 2017

  1. Foarte frumos scrii si povestesti despre cartile care iti plac! Se vede ca esti cu adevarat pasionata de subiectul blogului tau! Te felicit si astept cat mai multe postari pe care le voi citi cu drag de fiecare data! Te pup si iti doresc succes!

    Liked by 1 person

Leave a comment